MENU

PODPORA

PON - PET: 7.00 - 15.00
+386 4 537 10 00

DELITE NAS S PRIJATELJI

Zgodba
o jabolku

Zgodba o jabolku

Jabolka na poti

Vsako jesen se pred našo tovarno zvrstijo polni tovornjaki različnih jabolk, ki pripotujejo iz Resja, Zlatega griča in od mnogo drugih slovenskih sadjarjev in kmetov. Jabolka so različnih sort od idareda do jonagolda, zlatega delišesa, pa tudi tradicionalnih sort kot je voščenka. Ker so jabolka raznolika vsako prešanje prinese sok, ki je edinstven in niti dve prešanji nista enaki.

Vsako leto na naše dvorišče prispe tudi kar nekaj tovornjakov z BIO jabolki, ki prihajajo iz ekološke pridelave. To so jabolka sorte topaz in opal, ki so pod budnim nadzorom Bureau Veritas, ki certificira, da so ekološko predelana v BIO jabolčni sok in BIO kis.

Kako iz jabolk nastane 100% jabolčni sok

Preden jabolka stisnemo, jih operemo in preberemo, da odstranimo vse poškodovane plodove. Nato se jabolka v preši med hladnimi valji stisnejo in iz njih priteče sok. Sok, ki priteče iz preše, je moten in polen majhnih delcev. Da sok ne oksidira (postane rjavkaste barve), poskrbimo, da je čim manj časa v stiku z zrakom. Preden sok napolnimo v steklenice ga na hitro segrejemo in tako poskrbimo da se v steklenici ne bo pokvaril.

Jabolčnemu soku nič ne dodamo in nič ne odvzamemo. Jabolčni sok, ki ga kupite pri nas, bo zato sladek samo toliko kolikor so bila sladka jabolka iz katerih je bil narejen. Poleg tega je sok moten, saj ni filtriran in je zato poln vlaknin. Ravno te vlaknine pa so zaslužne za to, da naš jabolčni sok vsebuje kar 4x več antioksidantov, poleg tega pa preprečujejo prehitro absorbcijo sladkorja v kri. Usedlina, ki se nabere v steklenici, torej ne pomeni, da se je sok pokvaril. Usedlina pomeni, da je sok polen vlaknin in steklenico je le treba dodobra pretresti. Naš 100% jabolčni sok ne vsebuje dodanih sladkorjev in konzervansov ter je narejen iz stisnjenih jabolk ter ne iz koncentrata.

Sok nadaljuje svojo pot

Večino jabolčnega soka napolnimo v steklenice, nekaj pa ga pustimo v cisternah in namenimo predelavi v jabolčni kis. Za proizvodnjo jabolčnega kisa imamo v podjetju poseben prostor imenovan kisarna. V kisarni potekajo naravni procesi s pomočjo mikroorganizmov. Najprej nam na pomoč priskočijo naravno prisotne kvasovke, ki sladkor v soku pretvorijo v alkohol in naredijo jabolčno vino. Kvasovkam potem pristopijo na pomoč ocetnokislinske bakterije, ki alkohol pretvorijo v naravno kislino, ki je značilna za jabolčni kis. Kis nekaj časa pustimo v sodih, da se delci usedejo in kis dozori. Ker je kis pridelan po naravnem postopku, je v njem lahko prisotna kisova matica. Če jo najdete v steklenici, jo preprosto odstranite. Njena prisotnost ne pomeni, da je kis pokvarjen. Njena prisotnost je mogoča le, če je kis narejen po naravnem postopku brez umetnih kislin.

Kaj se še zgodi z jabolki

Nekaj jabolk pa vsako sezono namenimo tudi proizvodnji sadjevca. Sadjevec nastane iz zmletih jabolk, ki se jih namoči v vodo kjer s pomočjo kvasovk poteka alkoholno vrenje in nastane drozga. Drozgo se po tradicionalnem postopku dvakrat destilira v bakrenih kotlih.

Iz jabolk tako pridobivamo 100% motni jabolčni sok, 100% BIO motni jabolčni sok, jabolčni kis, BIO jabolčni kis in sadjevec. Ker pa v podjetju nismo le ljubitelji jabolk, temveč tudi sladkosnedi, se sezona prešanja začne z jabolčnim zavitkom iz jabolk, ki smo jih rešili pred stiskanjem.

Skupine izdelkov

Obiščite spletno trgovino in izbirajte med več kot 50 izdelki
VIPI
Podjetje za proizvodnjo pijač
Narejeno v Sloveniji, z ljubeznijo
Enostavno <br>nakupovanje

Enostavno
nakupovanje

V spletni trgovini >

Brezplačna <br>in ažurna dostava

Brezplačna
in ažurna dostava

Kam in kdaj dostavljamo >

Vrhunska kakovost <br>izdelkov in storitev

Vrhunska kakovost
izdelkov in storitev

Naše zadovoljne stranke >

Lokalna, trajnostna <br>pridelava

Lokalna, trajnostna
pridelava

Zgodba o jabolku >

Ste lastnik lokala ali <br>restavracije?

Ste lastnik lokala ali
restavracije?

Ugodnosti sodelovanja >

Postanite VIPI<br>stranka

Postanite VIPI
stranka

Registrirajte se danes >

Starostna omejitev

Vsebina spletne strani je zaradi ponudbe alkoholnih pijač namenjena polnoletnim osebam.
Ali ste starejši od 18 let?

DA, sem starejši/a od 18 let